Magyar-Molnár Pálinkaház

Szombathely, Temesvár u. 15. Telefon: 20/319 6075

Magyar-Molnár Pálinkaház

Szombathely, Temesvár u. 15. Telefon: 20/319 6075

Magyar-Molnár Pálinkaház

Szombathely, Temesvár u. 15. Telefon: 20/319 6075

Kapcsolat

Magyar-Molnár Pálinkaház

Cím: 9700 Szombathely,
Temesvár utca 15.
Telefon: +36-20/319-6075
E-mail:
idopont@mmpalinka.hu
webshop@mmpalinka.hu
További információk

Bérfőzésre bejelentkezés: + 36-20/319-6075-ös telefonszámon, az üzemben személyesen vagy az idopont@mmpalinka.hu email címen.

Pálinkarendelés: honlapunk Webshop menüpontjában vagy a webshop@mmpalinka.hu email címen. 

Kérdés esetén forduljon a tulajdonosokhoz:

Kövessen minket a Facebookon is!

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Nyitva tartás:

  • hétfőtől péntekig 7:00-től 18:00 óráig

Parkolás:

  • az üzem udvarán ingyenesen biztosított


Bérfőzés

A bérfőzés menete

A bérfőzés menete

Ez a folyamat az alábbi lépéseket jelenti:

A cefre átvétele

A gazdák személyautóval, utánfutón, kisteherautón szállítják a gyümölcscefréiket pálinkafőző üzemünkbe. Először szemrevételezéssel, illatolással, kóstolással minősítjük a beérkező "alapanyagot". A megfelelő minőségű cefrét raklapra helyezzük, és elektromos targonca segítségével a cefretároló helyiségbe szállítjuk.

A bérfőzés előtt 2-3 nappal kérjük a cefrét üzemünkbe szállítani, ezt követően zárt, fűthető helyen, raklapon tároljuk azt a bérfőzésig.

A fém edényben szállított, vagy nem megfelelő minőségű cefre átvételét meg kell tagadni!

A cefreátvétel során állítjuk ki az ún. Cefreátvételi bizonylatot, amelyet a cefretulajdonos-bérfőzetővel aláíratunk.

A cefre a lepárlógépbe kerül

A hordókból a cefrét olasz Zambelli gyártmányú cefreszivattyúval juttatjuk a lepárlóberendezésünk főzőüstjébe.

A lepárlóberendezés egyutas, aromatornyos; a német Müller cég gyártmánya. Egy-egy alkalommal (egy felöntéssel) 250-300 liter cefrét tudunk lefőzni. Lepárlókészülékünk fatüzelésű, a kettős falban víz, majd gőz a hőátadó közeg; a cefre állandó keverése beépített elektromos meghajtású lapáttal biztosított. A fűtéshez a faanyagot mi biztosítjuk (kizárólag I. osztályú bükkfát használunk), ennek költségét a mindenkori bérfőzési díj tartalmazza!

A lepárlás kezdeti lépései

A felfűtés során a lepárlóberendezés az ún. induló/hideg állapotból kb. 50-60 perc alatt éri el az üzemi hőfokot. A lepárlás kezdete a számos beépített hőmérőn, ill. digitális kijelzőn követhető nyomon, illetve azt lehet látni, hogy az epruvettában felemelkedik a beépített szeszfokoló.

A kémlelőnyílásokon – amelyek LED lámpákkal vannak megvilágítva – követhető a párlás folyamata. Szemmel látható, amint az aromatorony elválasztja a nem megfelelő minőségű párlatot, ez esőszerűen hull vissza, majd a toronyból a főzőüstbe kerül. Nagy valószínűséggel ebből a párlatrészből nem lesz pálinka.

Előpárlat pontos leválasztása

A lepárlás elején kerül sor a legfontosabb technológiai műveletre: a próbacsapon vett minta illatolásával mérnöki pontossággal állapítható meg, hogy meddig tart az ún. előpárlat szakasz, amely a pálinka nem kívánatos része.

Az előpárlat illata acetonos, metilalkohol-tartalma magas, egy régen betiltott ragasztóra (Technokol rapid) emlékeztető illatkomponensek jelentkeznek.

A mintavételézés addig történik, amíg akár nyomokban is tartalmaz az előpárlat jellemző kellemetlen illatú komponenseket; ebből a frakcióból minimális mennyiség sem kerülhet a középpárlatba, amely tulajdonképpen maga a pálinka.

A nem megfelelő minőségű előpárlatot rozsdamentes acéltartályokban gyűjtjük és később pénzügyőri megsemmisítésre kerül.

A középpárlat, maga a pálinka

Ha a főzőmester az illatolás során úgy dönt, hogy már nyomokban sem fedezhető fel előpárlat jellegű komponens, akkor tovább engedi a párlatot és már a szeszmérő gép lesz a végcél.

Amíg azonban a párlat idáig eljut, több fontos lépés történik. A főzőüstből a fűtés hatására párologni kezd a benne lévő cefre, amely két fontos részre bontható:

  • folyékony frakció (valamilyen szénláncú alkohol + víz elegye)
  • szilárd frakció (mag, héj, kocsány, stb.).

Miután az alkohol forráspontja lényegesen alacsonyabb, mint a vízé, először természetesen ez kezd el párologni, de mindig visz magával bizonyos százalékban vizet is. Ez a pára, amely 90-98°C-os, a főzőüstből a tetején lévő, hozzáépített óriási gömb alakú vörösréz, léghűtéses deflegmátorba kerül. A deflegmátorból páracsövön át érkezik az aromatorony alsó részébe a párlat.

A gép lelke, az aromatorony

Az aromatorony belsejében és teljes átmérőjében 13 m (!) hosszú vörösrézből készült spirál került beépítésre, amely a német gyártó cég védett szabadalma.

Ezen a 13 m-es "akadálypályán" a hőmérséklet hajtóerejének köszönhetően kell az alkoholtartalmű gőznek végighaladnia. Mindig csak az az összetétel tud továbbhaladni, amely adott hőmérsékleten kellő arányban tartalmaz alkohol-összetevőt. Ez a kiváló minőségű komponens viszi magával a gyümölcsre jellemző illat- és aromaanyagokat is.

A nem megfelelő minőség – esőszerűen, szabad szemmel is jól láthatóan – visszahullik a torony aljába, majd a főzőüstbe távozik. Ebből tehát nem lesz pálinka!

A forró gőz és a hideg víz találkozása

Az aromatoronyból páracsövön át jut az alkoholgőz a csőköteges hűtőbe. Itt ellenáramban találkozik a 80-95°C-os gőz a 30°C-os vízzel, és a kondenzáció hatására, az epruvettában már folyékony állapotú a párlat.

Az utópárlat leválasztása

A lepárlási folyamat végét is pontosan kell meghatároznunk. Ebben a lepárlóberendezésbe épített műszerek, ill. ismét a mintavevő csap lesz segítségünkre. A vett minta alapján ekkor is meg tudjuk állapítani, hogy mikor fejeződik be a középpárlati szakasz, és mikor kezdődik az ún. utópárlat jelleg, amely a jó pálinka nem kívánatos része. A főzőmester döntése alapján az utópárlat már a rozsdamentes tartályba kerül gyűjtésre.

A kívánt szeszfok beállítása

A szeszmérőóráról lejött párlatot megfokoljuk, ennek jellemzően 65-85 V/V% az alkoholtartalma, majd a bérfőzető által kért alkoholtartalomra állítjuk be ioncserélt vízzel.

A lepárlóberendezés tisztítása

Minden főzés után tisztítjuk a berendezést: 7 helyen beépített mosófejek segítségével, 80-90°C-os vízzel és 6 bar nyomáson, így steril állapotban jöhet a következő főzés!
Vissza az előző oldalra!
Magyar-Molnár Pálinkaház - Magyar